Strani

petek, 16. oktober 2015

Koraki do napredovanja

Se počutite, kot da ste obtičali na trenutnem delovnem mestu? Si želite zaposlitve, ki vas navdihuje in je dobro plačana? Si želite napredovati? Napredovanje ne pride samo od sebe, biti morate potrpežljivi,  ambiciozni, dobro delovati v timu, se znati predstaviti v dobri luči. Ponujamo vam nekaj nasvetov  za napredovanje: 

1. Zaposlite se v podjetju, ki vam omogoča osebnostno rast in razvoj - Vrsta podjetja, kjer ste zaposleni določa potencial za vaše napredovanje. Kadar iščete zaposlitev, jo iščite pri podjetjih, ki vam nudijo možnosti napredovanja. Ni vam potrebno delati v velikih korporacijah, čeprav te po navadi ponujajo več možnosti za napredovanje. Pomembno je, da podjetje, v katerem se bi želeli zaposliti, dobro posluje in raste.

2. Osredotočite se in dajte vse od sebe na delovnem mestu - Odlične ocene uspešnosti vašega dela še niso dovolj za napredovanje, vendar pa k napredovanju zagotovo prispevajo. Na napredovanje vplivajo tudi dejavniki kot so: čim manj izostankov z dela, točnost in pripravljenost vložiti dodaten napor, kadar je to potrebno, saj to kaže vašo zavzetost za delo.

3. Poskrbite, da bo dobro opravljeno delo opaženo - Vaši rezultati ne govorijo sami zase, poskrbite, da bodo opaženi, vendar se pri tem ne hvalite preveč in ne poveličujte svojega dela. Bodite v stiku z vašim nadrejenim in poskrbite, da bo ta opazil vaše dobro opravljeno delo (predvsem takrat, ko boste zares zelo uspešni). Ne postavljajte se v središče pozornosti, vendar kljub temu poskrbite, da bodo ljudje vedeli kdo ste in da boste poželi zasluge za dobro opravljeno delo.

4. Poskrbite za priljubljenost - V idealnem svetu bi bilo napredovanje odvisno le od uspešnosti opravljenega dela. Vendar ne živimo v idealnem svetu in na napredovanje mnogokrat vpliva »politika pisarn«. Razvijte in uporabljajte tehnike spretnosti ravnanja z ljudmi. Bodite prijazni do sodelavcev, nadrejenih in do podrejenih, bodite pripravljeni ponuditi pomoč, kadar jo potrebujejo. Vzpostavite dobre odnose s sodelavci in navežite stike z ljudmi, ki v podjetju sprejemajo odločitve. Udeležujte se dogodkov, ki jih organizira vaše podjetje in se tam mrežite z ostalimi zaposlenimi v vašem podjetju.

5. Poskrbite, da bodo pravi ljudje vedeli, da si želite napredovati - Ne bojte se nadrejenim povedati o svojih kariernih ciljih – večina nadrejenih vas bo povprašala o ciljih in vam pri doseganju le-teh pomagala. Še naprej opravljajte svoje delo dobro in ne dajajte vtisa, da ste naveličani svojega dela. Pomembno je, da ljudje, ki odločajo o napredovanju, vedo na katero delovno mesto želite napredovati.

6. Prijavite se na prosta delovna mesta v vašem podjetju - Dandanes ne smete le čakati, da napredovanje 'pade z neba'. To se sicer včasih zgodi, večinoma pa je napredovanje postopek, od prijave na delovno mesto, do razgovora in tekmovanja tudi z zunanjimi kandidati. 
  • Prijavite se le na ustrezna razpisana delovna mesta, ne prijavite se na vsa le zato, ker so nekoliko bolje plačana kot vaše. Iščite delovna mesta, ki vas res zanimajo in ste za njih tudi ustrezno usposobljeni. Ni nujno, da imate vse kompetence, ki so navedene v opisu delovnega mesta, vendar pa morate narediti vtis, da boste delo vestno in kakovostno opravljali. 
  • Ne podcenjujte postopka prijave. Notranji kandidati (kandidati, ki so že zaposleni v podjetju) prepogosto mislijo, da imajo prednost pred zunanjimi kandidati, vendar raziskave kažejo, da je le tretjina delavcev, ki zasede boljša razpisana delovna mesta, že bila prej zaposlena v tem podjetju. Zunanji kandidati so lahko zelo konkurenčni, saj se zavedajo, da se morajo še posebej potruditi, da bi dobili zaposlitev. Razen tega pa tudi podjetja včasih želijo v podjetje pripeljati nekoga novega, z drugačnimi spretnostmi in pogledi. Pomembno je torej, da ste še naprej zavzeti za delo, ki ga trenutno opravljate ter, da se prikažete v pozitivni luči, kot bi se pri prijavi na katerokoli drugo delovno mesto izven vašega podjetja.

7. Pridobivajte nova znanja in spretnosti - Včasih ni dovolj, da ste odlični pri opravljanju svojega dela, temveč morate razvijati znanja, ki so zanimiva na trgu in tako pokažete, da ste pripravljeni na večjo odgovornost. Ko boste pridobili znanja in spretnosti, ki zelo presegajo zahtevana znanja za opravljanje vašega trenutnega dela, bo vaš delodajalec najverjetneje spoznal, da s tem, ko ostajate na istem delovnem mestu in ne napredujete,  podjetje izgublja vaš talent, znanja in spretnosti. 
  • Pojdite v šolo. Diplomirajte, če še niste. Če ste že diplomirali in menite, da bi vam pomagalo pri doseganju kariernih ciljev, opravite še magisterij ali doktorat. Razmislite, kateri programi bi vam pomagali pri napredovanjih v prihodnosti. Včasih so pri napredovanju potrdila in licence ter razni tečaji, na primer tečaji za izboljšanje računalniškega znanja ali znanj na področju računovodstva veliko bolj pomembni kot pa diploma. Na voljo je veliko izobraževalnih programov, ki se izvajajo zvečer ali pa celo med vikendi, prav tako pa obstaja vse več akreditiranih programov in možnosti samoizobraževanja preko spleta. Morda bo delodajalec tudi kril stroške dodatnega izobraževanja. 
  • Naučite se dodatni tuj jezik. Zaradi vse večje globalizacije sveta vse več podjetij išče ljudi, ki govorijo več jezikov. Znanje tujih jezikov pomeni tudi, da ne boste potrebovali prevajalcev, kar vam omogoča, da se prijavite tudi na delovna mesta izven meja države, v kateri trenutno delate. 
  • Delajte na projektih. Ti so lahko odličen način za razširitev vašega znanja in spretnosti ter za povezovanje z ljudmi iz drugih oddelkov. Mnogi se pri tem počutijo neprijetno, saj jim takšno delo predstavlja velik izziv in je za njih nekaj novega, nepoznanega. 
  • Opravljajte delo prostovoljca. Če niste pridobili novih spretnosti na delovnem mestu, ki ga opravljate, lahko v prostem času opravljate delo kot prostovoljec pri kakšni neprofitni organizaciji. Velike, priznane neprofitne organizacije skoraj vedno ponujajo priložnosti za učenje. Vaše dobro delo v skupnosti vam bo zagotovo v pomoč pri napredovanju.

8. Poiščite si mentorja - Dober odnos z managerjem ali drugim nadrejenim vam lahko odpre marsikatera vrata. Prav tako boste na ta način najverjetneje izvedeli veliko o podjetju in delovnih mestih, katera si morda želite zasesti v prihodnosti. Obenem boste pridobili zaveznika, ki bo za vas dal kakšno dobro besedo, ko se boste odločili prijaviti na kakšno bolje plačano delovno mesto v podjetju. Morda pa vas bo prav mentor pripravil za svoje delovno mesto, ko bo ta odšel v pokoj ali pa sam napredoval.

9. Pripravite naslednika - Ste tako dobri pri opravljanju svojega dela, da ste nepogrešljivi, obenem pa ste tako nepogrešljivi na vašem trenutnem delovnem mestu, da bi lahko podjetje propadlo, če bi zapustili svoj položaj. Rešitev tega problema je, da izberete enega izmed zaposlenih ter ga učite in usposobite, da bo ta lahko stopil v vaše čevlje, ko boste napredovali. Naj vas ne bo strah, da bi lahko v tem primeru prav ta oseba, ki jo usposabljate za svoje delovno mesto, prevzela vašo službo, saj če dobro opravljate svoje delo in še naprej pridobivate nova znanja in spretnosti, je ta strah odveč. V takšnem primeru lahko izgubite svoje delovno mesto le tako, da napredujete na višje in bolje plačano delovno mesto. Usposabljanje drugega zaposlenega tudi kaže, da imate razvite vodstvene sposobnosti in ste pripravljeni pomagati drugim, da tudi oni izboljšajo svoje spretnosti in znanja.

10. Razvijte novo delovno mesto - Če ugotovite boljši način za opravljanje vašega dela ali pa vidite potrebo po ustanovitvi novega delovnega mesta, se ne bojte o tem pogovoriti z vodstvom. Ker ste vi tisti, ki ste prepoznali potrebo po novem delovnem mestu in ste verjetno najbolj usposobljeni za ta položaj, boste verjetno prav vi prejeli nove odgovornosti, čeprav to sprva še ne pomeni povišanja plače.

11. Iščite zaposlitev drugje - Če se vam iz kakršnegakoli razloga zdi, da pri trenutnem delodajalcu nimate pravih možnosti za napredovanje je čas, da začnete iskati priložnosti drugje. Če čutite veliko pripadnost delodajalcu, je to za vas težka odločitev, vendar morate razmisliti, kaj je najbolje za vašo kariero, saj boste v nasprotnem primeru nezadovoljni. Raziskave kažejo, da okrog 75% zaposlenih išče novo službo praktično ves čas, torej zagotovo niste edini.

Ni komentarjev:

Objavite komentar