Strani

petek, 30. oktober 2015

Moja kariera



V naši organizaciji se že dobrih 18 let ukvarjamo z razvojem človeških virov in spodbujamo celovit razvoj kadrov, saj je moč organizacij in podjetij v znanju, veščinah in odgovornostih. Za krepitev te moči pomagamo zmanjševati razkorak med trenutnimi in zahtevanimi kompetencami zaposlenih ter razviti spodbudno delovno okolje in odnose, ki zaposlenim nudijo motivacijo za poklicni in osebni razvoj, pri njih pa krepijo zavzetost za doseganje skupnih ciljev. Smo usposobljena in zavzeta skupina strokovnjakov z večletnimi izkušnjami, ki prenaša najsodobnejše pristope in rešitve na področju razvoja človeških virov in zaposlovanja v slovensko prakso. Zavedamo se, da odličnost ustvarjamo ljudje, zato skrbimo za nenehen strokovni in osebni karierni razvoj ter za dobre odnose v naši organizaciji in okolju.  

Kariera je izraz za uveljavitev, uspeh na kakem področju delovanja, in če se tradicionalne definicije kariere nanašajo predvsem na napredovanje znotraj organizacije, so meni in mojemu delovanju bliže sodobnejše definicije, to so definicije spremenljive kariere, ki jo upravlja posameznik in ne organizacija, glavni vrednoti pa sta svobodo in rast. Če se ozrem na svojo dolgoletno, več kot trideset letno delovno kariero in jo gledam skozi zaporedje delovnih položajev, ki sem jih zasedala v svoji zaposlitveni dobi, lahko rečem, da že dve desetletji zasedam vodilna mesta v organizaciji in pravzaprav po karierni letvici nimam možnosti napredovati na višji položaj. Je morda čas, da zamenjam organizacijo, da bom lahko napredovala na višji položaj? Si to želim, so takšni moji karierni cilji? Sem morda premalo ambiciozna na svoji karierni poti, saj že 30 let vztrajam v isti organizaciji?  

Če omenim definicijo kariere »Kariera so vsa dela, ki jih posameznik opravlja v svojem poklicnem življenju« (Werther in Dalavis, 1998) in pogledam na kariero kot aktiven proces večanja kompetentnosti, pridobivanja novih znaj in spretnosti, potem lahko rečem, da je moja kariera zelo bogata. V svoji karieri sem najprej delovala in pridobivala kompetence na področju družbenega razvoja, sodelovala pri pripravi dolgoročnih in srednjeročnih planov občin in regije, analiz, resolucij, sodelovala v več raziskavah, delovala na področju spodbujanja razvoja podjetništva in zadnjih osemnajst let na področju razvoja človeških virov in zaposlovanja 

Če pogledam na svojo kariero v zadnjih osemnajstih letih, ko delujem v glavnem znotraj področja razvoja človeških virov, in pomislim na to, da sem v tem obdobju sodelovala pri pripravi in izvedbi preko 80 mednarodnih projektov, potem lahko rečem, da sem v tem obdobju imela kar 80 »karier«. Saj lahko na vsak tak projekt gledam kot na eno malo kariero, saj je treba prepoznati izziv v okolju, zanj poiskati rešitev, vzpostaviti partnerstvo, pripraviti prijavo in projekt prijaviti na ustrezen razpis za sofinanciranje izvajanja aktivnosti, da bi lahko dosegli načrtovane rezultate in družbene spremembe. Tako skozi sodelovanje v mednarodnem partnerstvu pridobivam nove kompetence na različnih področjih, prenašam svoja znanja in izkušnje in sodelujem pri razvoju novih pristopov, metod za razvoj posameznikov in družbe. V Centru razvoja človeških virov, ki ga vodim, prenašamo dobre prakse in s krepitvijo kompetenc organizacij in skupnosti prispevamo k povečanju zmogljivosti posameznikov in učinkovitejši družbi. Torej ni nujno kariera samo napredovanje na višje položaje v organizaciji ali družbi, temveč je tudi in predvsem pridobivanje kompetenc in rast na različnih področjih delovanja. 

Zato Prihodnost pripada tistim, ki se naučijo, kar se morajo naučiti, zato da lahko storijo tisto, kar morajo storiti (Dennis Weitley). 

Objavila: Sonja Gavez

Ni komentarjev:

Objavite komentar