Strani

petek, 22. januar 2016

Šport ali poklic? Dvojna kariera športnikov

Športniki se velikokrat soočajo z izzivom, kako združiti športno kariero z izobraževanjem ali delom. Če želijo postati vrhunski športniki, to zahteva intenzivne treninge in tekmovanja doma in v tujini, kar je težko usklajevati z zahtevami izobraževalnega sistema in trga dela. Izobraževalne institucije športnikom sicer omogočajo določene prilagoditve, ki lahko olajšajo izobraževanje in pomagajo, da bodo kljub intenzivni vključenosti v vrhunski šport dosegli želeno poklicno izobrazbo, vendar področje prilagajanja ni sistemsko urejeno.

Vrhunska kariera je časovno omejena in le redki si v tem času uspejo ustvariti ekonomsko neodvisnost, večina se jih ob koncu kariere sooči z vstopom na trg dela in gradnjo svoje poklicne kariere. In kako bi jim lahko pomagali, da bi bil ta prehod čim lažji?

Ene od rešitev se bomo lotili v projektu AFTERMATCH– Life beyond sport. V projekt vključeni strokovnjaki iz Italije so namreč skozi svoje večletno raziskovanje ugotovili, da so nekatere kompetence, ki jih razvijajo športniki tekom športne kariere enake tistim, ki jih iščejo delodajalci. Ne verjamete? Nekatere so prav očitne, kot npr. timsko delo, osredotočenost, vzdržljivost in coaching, vse ostale pa bomo raziskali v okviru projekta in poročali o ugotovitvah. Že sedaj pa lahko potegnemo kar nekaj vzporednic med športno in poklicno kariero:

  • nič ni odvisno samo od sreče,
  • samo talent ni dovolj, potrebno je veliko trdega dela in vaje,
  • če si prepričan, da nekaj zmoreš ali da nečesa ne zmoreš, imaš v obeh primerih prav,
  • ni tako pomembno ali zmagaš ali izgubiš, pomemben je proces (kaj se iz tega naučiš, kar nas vodi k nenehnemu izboljševanju).
Seveda se ne bomo ustavili pri raziskovanju, sledila bo tudi akcija – usposabljanje športnih managerjev, trenerjev in učiteljev, kako uporabiti pridobljene kompetence na trgu dela, seveda pa tudi delodajalcev, da jih bodo znali prepoznati in uporabiti pri poslovanju. Vas zanima, kako uspešni bomo pri tem? Potem nas morate vsekakor spremljati naslednji dve leti.  Prve korake smo že naredili na srečanju v Mariboru, kjer smo se zbrali partnerji iz Italije, Bolgarije, Poljske, Grčije in Slovenije. Navdušenje nad Mariborom je bilo veliko, v naslednjih mesecih pa bomo to navdušenje usmerili v iskanje kompetenc. Naj se tekma začne :).

Ni komentarjev:

Objavite komentar