Strani

torek, 12. januar 2016

Z dopustom nad izgorelost zaposlenih

Res je, da smo šele pričeli z novim letom in po nekajdnevnih praznikih najbrž še nismo preveč izčrpani od dela. Vendar pa v primeru stresa in izgorelosti zaradi delovne preobremenjenosti koristijo predvsem preventivni ukrepi, da do odsotnosti zaradi obolenj sploh ne bi prišlo. In s čim se lahko borimo proti izgorelosti?

Evropska raziskava v podjetjih o novih in nastajajočih tveganjih (ESENER), ki jo je izvedla agencija EU-OSHA v 2014, je razkrila, da približno polovica evropskih delavcev meni, da je stres na njihovem delovnem mestu pogost, poleg tega pa prispeva k približno polovici vseh izgubljenih delovnih dni. Med glavnimi razlogi za stres je v zadnjih letih pri nas predvsem čezmerna delovna obremenitev. In če smo stresu izpostavljeni predolgo, lahko pride do izgorelosti oziroma do kroničnega stanja skrajne psihofizične in čustvene izčrpanosti.

Po mnenju zdravnikov, je najosnovnejše sredstvo za ohranjanje zdravja dopust, ki je namenjen temu, da si napolnimo baterije, naredimo rezerve in obnovimo zdravje. Zelo pomembno je, da se spočijemo od stresa na delovnem mestu, saj to pozitivno vpliva na ustvarjalno reševanje problemov, zmanjšanje stresa, čustveno inteligenco, spomin, učenje, občutek zadovoljstva in sreče ter povečuje produktivnost.

Torej, če želite povečati produktivnost, morate sprejeti ukrepe, ki bodo preprečili izgorevanje zaposlenih. Pravo vprašanje je, kako zaposlenim olajšati, da si ti privoščijo dovolj počitka, ki ga potrebujejo.

Ustvarite podporno okolje
Če želite imeti zadovoljne in predane zaposlene, ustvarite takšno delovno okolje, ki bo zaposlene spodbujajo in  omogočalo, da si vzamejo čas zase. Kadar zaposleni zaprosijo za dopust, se mora vodstvo odzvati pozitivno, jih spodbujati in ne tako kot, da jih to moti oziroma jih odbija. Prepogosto vodje rečejo besede kot so ''Ko boš prišel nazaj…'' ali ''Medtem, ko boš na dopustu, ali boš lahko…''. Takšne besede lahko zaposlene spravijo v stres tudi med preživljanjem dopusta in jim dajo občutek, da so delodajalcu svoj dopust nekako vsilili, kar jih lahko odvrne, da bi ga koristili tudi v prihodnje.

Bodite proaktivni
Bodite pozorni na koriščenje dopusta posameznih zaposlenih. Kdaj so si nazadnje vzeli čas za počitnice? Razmislite, če so določeni termini v letu, ko je manj dela in bi si lahko zaposleni lažje privoščili dopust. Pogovorite se z zaposlenimi in skupaj razmislite, kako olajšati možnosti koriščenja dopusta v določenem terminu. Na ta način jim pokažete, da jih cenite, in da ne nasprotujete temu, da si odpočijejo od dela in koristijo proste dni, s tem pa bo odpravljen njihov strah in povečala se bo zavzetost zaposlenih. 

Zmanjšajte obseg dela
Če se zaposleni bojijo koristiti dopust, ker imajo preveč dela, morate razmisliti o prerazporeditvi delovnih nalog in zmanjšanju obsega le-teh. So nekateri zaposleni preobremenjeni? Poskrbite, da zaposlenim, ki se pripravljajo na dopust, zadnji trenutek ne naložite projektov, kateri bi zahtevali delo med dopustom ali pa ogromen obseg dela, ko se vrnejo iz dopusta.  

Bodite za zgled
Zlahka pozabimo, da si tudi sami moramo vzeti dopust ter smo tako zaposlenim za zgled. Ko se vrnete iz počitnic, se pogovarjajte z zaposlenimi o preživetju le-teh. Z odprtim pogovorom o počitnicah boste zaposlenim dali vedeti, da to ni tabu tema in bodo tako lažje in z manj strahu pristopili do vas in tudi sami zaprosili za koriščenje dopusta.

Odvrnite zaposlene, da delajo medtem ko so na dopustu
Vodstvu in sodelavcem morate dati jasno vedeti, da ne smejo zaposlenih obremenjevati s službo, ko so le-ti na dopustu, saj to lahko pripelje do stresa in se ne morejo pravilno sprostiti in spočiti. Če čutijo pritisk iz službe, ko so na dopustu, dobijo občutek da delo zavzema prevelik del njihovega življenja in jih lahko to odvrne od koriščenja dopusta v prihodnje.

Ustvarite delovno okolje, kjer se cenijo rezultati
Stalna prisotnost je morda bila cenjena v osnovni šoli, vendar ta miselnost v delovnem okolju pogosto pripelje do izgorelosti zaposlenih in jih odvrača od počitka in koriščenja dopusta. Kadar primerjamo prisotnost na delovnem mestu in delovno storilnost, ljudje na žalost prepogosto bolj cenijo prisotnost, kar pa zmanjšuje produktivnost. Ta način razmišljanja zaposlene uči, da ne izkoristijo vseh razpoložljivih dni dopusta, obiskujejo delovno mesto bolni ter s tem ogrožajo tudi sodelavce.

Takšno mišljenje je lahko zelo škodljivo in vodi do izgorelosti zaposlenih. V delovnem okolju, kjer se cenijo rezultati, pa se delovna uspešnost meri z rezultati in ne prisotnostjo na delovnem mestu. Če ustvarite takšno delovno okolje v vašem podjetju, bodo zaposleni brez strahu koristili proste dni, se vračali na delo spočiti, bolj zadovoljni in zavzeti, in povečala se bo produktivnost.

Uvedite neomejeno število dela prostih dni
Morda se vam zdi predlog ekstremen, vendar kljub temu razmislite. Tudi v Sloveniji se že pojavljajo prakse, ko so podjetja uvedla neomejeno število dela prostih dni, kar je prineslo naslednje koristi: boljše ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem pri zaposlenih, lažje rekrutiranje najboljših delavcev, … Seveda se zastavlja vprašanje ali takšna politika zaposlene spodbuja k izrabi večjega števila dni dopusta kot bi jim sicer pripadalo?
    
Preprečitev izgorelosti zaposlenih = preprečitev fluktuacije zaposlenih
Z zagotavljanjem dela prostih dni vašim zaposlenim, jim dajete vedeti, da cenite njihov doprinos v podjetju. Ali želite spodbujati pozitivne odnose z vašimi sodelavci? Želite preprečiti pogosto fluktuacijo zaposlenih? Potem nikar ne pozabite, da je ključni dejavnik za zadržanje dobrih delavcev njihovo zadovoljstvo in ne njihov zaslužek.

Tudi na eim, Centru razvoja človeških virov se zavedamo, da so dobro počutje in zdravje na delovnem mestu pa tudi spodbudno delovno okolje in odnosi, zelo pomembni za motiviranje zaposlenih, za njihov poklicni in osebni razvoj ter zavzetost za doseganje skupnih ciljev. Vabimo vas, da si ogledate ponudbo programov, ki jih ponujamo, ali pa nas pokličete in se skupaj dogovorimo, kako lahko pomagamo vašemu podjetju pri prizadevanjih za takšno delovno okolje, ki zagotavlja motivirane, produktivne in zadovoljne sodelavce.

Ni komentarjev:

Objavite komentar