Strani

četrtek, 7. april 2016

Ali ni enostavno zaposliti dobrih delavcev?

Če ste na vprašanje odgovorili z ne, potem poznate težave, s katerimi se srečujejo v hitro rastočih podjetjih. Podjetja, ki vsako leto zaposlijo več deset novih sodelavcev, se veliko ukvarjajo z objavami prostih delovnih mest, prebiranjem prijav in ponudb ter zaposlitvenimi razgovori. Svoje izkušnje in znanja so strnila v nasvete, s katerimi se strinjamo tudi sodelavci Centra razvoja človeških virov in s katerimi boste zagotovo izboljšali in racionalizirali postopek zaposlovanja ter privabiti najboljše kandidate hitreje kot ostali:

Vključite vodje že od samega začetka
Vodje morajo biti vključeni v iskanje in zaposlovanje dobrih delavcev. Seveda jim morajo kadroviki pomagati, vendar pa vodje odločajo koga potrebujejo in želijo v svoji ekipi. Ko bodo vodje sprejeli takšen način mišljenja, bodo postali aktivni pri postopku zaposlovanja in ne bodo le opazovalci.

Jasno opredelite vloge
Preden začnete z iskanjem kandidata za prosto delovno mesto morate natančno vedeti kaj iščete. Če ne poznate podrobno vseh nalog, ki naj bi jih delavec na določenem delovnem mestu opravljal, si vzemite čas, da jih spoznate, preden pričnete z iskanjem novega kadra. Najslabše kar lahko naredite namreč je, da objavite prosto delovno mesto za katerega naloge niso jasno opredeljene. Jasno opredeljene naloge za opravljanje določenega dela vam bodo olajšale postopek zaposlitve primernega kandidata, ki se bo dobro vklopil v vaš kolektiv v smislu izkušenj, sposobnosti in vrednot.

Sestavite edinstvene opise nalog, zahtevanih za delo na določenem delovnem mestu
Ko natančno opredelite naloge in znanja za določeno delovno mesto je pomembno, da še enkrat pregledate opis delovnih nalog, ki ga boste objavili za pritegnitev potencialnih kandidatov. Poskrbite, da bo opis posodobljen in usklajen z dejanskim stanjem. Najbolje je, da pri opisovanju delovnih nalog sodelujete z vodjo in v opis vključite podrobnosti, zanimive za potencialne kandidate.

Dajte priložnost vsakemu kandidatu
Včasih se na razpisano delovno mesto prijavi tudi več sto kandidatov. Če sledite prvim trem nasvetom, boste že imeli občutek kakšnega delavca si želite v svojem kolektivu. Če si pri izboru pomagate z avtomatiziranim sistemom za iskanje primernih kadrov, se lahko zgodi, da boste zavrnili sicer sposobne in zanimive delavce, zato poskusite sami pregledati vsako prijavo. Seveda je temu potrebno nameniti ogromno časa, vendar vedite, da je to koristno. Morda spoznate kandidata, ki je primeren za kakšno drugo prosto delovno mesto, ali pa za delovno mesto katerega boste želeli zapolniti v prihodnosti.

Zaupajte svojemu občutku
Načrtujte razgovor s kandidatom tako, da bodo lahko vsi, katerih mnenje je pomembno, imeli nekaj časa, da kandidata spoznajo. Na ta način lahko odločitve sprejmete hitro in zaposlite dobrega delavca preden ga kdo drug pred vami.

Nenehno zbirajte informacije o potencialnih kandidatih
Težko je predvidevati kdaj boste potrebovali novega delavca. Ljudje menjajo službe zaradi različnih razlogov, vaša naloga pa je, da ste na te odhode pripravljeni. Nenehno iščite delavce, ki bi lahko predstavljali dodano vrednost za vaš kolektiv. Iskanje najboljših kandidatov zahteva veliko časa zato bodite zmeraj pripravljeni in začnite iskati primernega kandidata za naslednje prosto delovno mesto, ki ga boste razpisali, že danes.

Uporabite svojo mrežo kontaktov
Po objavi prostega delovnega mesta je priporočljivo pri svoji mreži kontaktov preveriti, ali je kdo primeren kandidat oziroma pozna kakšnega zanimivega kandidata. To vam lahko prihrani veliko časa. Pomagate si lahko tudi z družbenimi omrežji, kjer objavite prosta delovna mesta in prosite sodelavce in prijatelje, da objavo delijo med svojimi prijatelji in povezavami. Vprašajte jih tudi, če poznajo kakšnega kandidata, ki bi ga priporočili.

Nekateri gledajo na zaposlovanje kot na neko neprijetno opravilo ali nadlogo, mi pa vas vabimo, da ponovno razmislite o predstavljenih nasvetih. Kadar imate v vašem kolektivu na voljo prosto delovno mesto ni nič pomembnejšega, kot čimprej poiskati odličnega kandidata, ki lahko to mesto zapolni. Zavedajte se, da malokatera stvar vpliva na vaš kolektiv tako hitro in celostno kot zaposlitev dobrega  delavca.

Ni komentarjev:

Objavite komentar