Strani

četrtek, 14. april 2016

Kako do zaposlitve

V današnjih časih je vse večji problem najti zaposlitev, saj je trg dela veliko zahtevnejši, kot je bil v preteklosti, in zahteva veliko angažiranje iskalca zaposlitve.
 
Iskanje zaposlitve je proces, ki zahteva od posameznika visoko motiviranost, organiziranost in veliko vztrajnosti. Pomeni delo, ki traja vsaj nekaj ur dnevno. Ali boste zaposlitev našli, pa je odvisno tudi od tega, kako aktivno jo boste iskali, kakšne metode iskanja zaposlitve boste uporabili in kako vztrajni boste! Zato se je iskanja zaposlitve potrebno lotiti čim bolj sistematično.
 
Iskanje zaposlitve se vedno prične z določitvijo zaposlitvenih ciljev - torej, razjasniti si moramo, kakšno delo želimo opravljati, kje, kako itd.. Saj veste, cilje moramo imeti, sicer je vsaka pot prava. A vsaka pot nas ne bo pripeljala do službe, ki nas bo izpopolnjevala ter nam bo izziv in v veselje. Ko imamo zaposlitvene cilje določene, moramo vedeti, kako jih bomo uresničili.
 
 
Pri iskanju zaposlitve je zelo pomembno, kako pristopimo k iskanju zaposlitve. Če pristopimo na pravi način, bomo pri iskanju zaposlitve bolj učinkoviti in jo bomo hitreje našli. Dobro je, da poznamo trende na trgu dela, se informiramo o zahtevah in pričakovanjih delodajalcev, se naučimo napisati vlogo, ponudbo in življenjepis, se znamo predstaviti delodajalcu, navezujemo stike …
 
Torej je iskanje zaposlitve proces, v katerem moramo biti pozorni na vse. Od določitve zaposlitvenih ciljev, priprave življenjepisa do razgovora. Več o posameznih »fazah« v procesu iskanja zaposlitve sledi v naslednjih blogih!
 
Na eim, Centru razvoja človeških virov že vrsto let skrbimo za razvoj in usposabljanje človeških virov in med drugim izvajamo tudi projekte na področju povečevanja zaposljivosti. V okviru številnih projektov smo izvajali delavnice za brezposelne osebe in iskalce zaposlitve z namenom izboljšanja njihovih zaposlitvenih možnosti. Prav tako smo v preteklih letih v sklopu ukrepov aktivne politike zaposlovanja izvajali tudi delavnice (Poti do dela in zaposlitve, Nov začetek, Svetovalnica za uspešen nastop na trgu dela, Klub za iskanje zaposlitve, Drugače o poklicih), v okviru katerih smo brezposelne osebe usposabljali za učinkovitejši nastop na trgu dela ter jim nudili pomoč pri načrtovanju poklicne poti in iskanju zaposlitve.
 
Objavila: Tatjana Pavlič

Ni komentarjev:

Objavite komentar