Strani

četrtek, 5. maj 2016

Krepitev zmogljivosti mentorjev na Univerzi Chester

V mesecu aprilu je napočil je čas za seminar z namenom krepitve zmogljivosti mentorjev-seniorjev, ki so se vključili v projekt NEET U. O projektu smo že pisali, tokrat pa vam želimo predstaviti dogajanje na seminarju mentorjev na Univerzi Chester, ki je lani odprla vrata tudi v mestecu Shrewsbury, Velika Britanija.

Prvi dan seminarja so nas v predavalnici pozdravili študentje prve generacije – ne osebno, temveč s sporočili. Na zidovih predavalnice so namreč pustili svojo sled s sliko najljubšega čevlja, rekom in imenom. V naslednjih petih dnevih me je marsikateri od njih navdihnil, kot npr. ta: »To get something you never had, you have to do something you've never done.« (Da bi dobil nekaj, kar nisi še nikoli imel, moraš narediti nekaj, česar nisi še nikoli naredil.)  S to zanimivo popotnico smo pričeli naše petdnevno druženje, raziskovanje in učenje. Zanimivo je bilo slišati različna mnenja in razmišljanja mentorjev, ki so prišli iz štirih držav (Italije, Francije, Romunije in Slovenije) in so imeli različne izkušnje z mentorstvom. Najprej je bilo potrebno uskladiti mnenja glede tega, kakšni naj bi NEET U mentorji sploh bili in kakšna bo njihova naloga. Na tej točki nam je na pomoč priskočila slavna pesnitev Itaka, v kateri smo našli precej modrosti povezanih z lastnostmi naših mentorjev. Strinjali smo se, da bo tudi mentorstvo predvsem potovanje, obogateno z dogodki in spoznanji.  In na tej poti bodo mentorji sodelovali z NEET mladimi, takšnimi, ki so se znašli na razpotju in ne vedo, kako in kam naprej. Ni preprosto spodbujati in aktivirati mlade v takšni situaciji, zato so bili vsi predlogi in ideje toplo sprejeti. Še najbolj nas je navdušila metoda igrifikacije in sedmih stopenj, ki so nam jo predstavili mentorji iz Italije. Odločitev, da bomo nekaj od tega poskusili uporabiti v Sloveniji, je padla brez velikega prepričevanja.

V okviru seminarja smo čas in pozornost posvetili tudi družbenim inovacijam in socialnim podjetjem ter tematiko popestrili z obiskom »družbeno odgovornega« nakupovalnega središča, kjer je občina omogočile socialnim podjetjem najem prostora pod ugodnimi pogoji. Zanimivo je bilo videti tudi alternativno umetnostno galerijo, kjer so svoj prostor pod ustvarjalnim soncem našli mladi, še neuveljavljeni umetniki.

Seveda smo tekom delovnega tedna uspeli okusiti tudi družabno življenje Shrewsbury-ja: na skupnih večerjah, ob tradicionalni Fish & Chips (ocvrti ribi s krompirčkom in kisom), na obhodu zgodovinskih znamenitosti v popoldanskem dežju in ob jutranjem obisku lokalne tržnice ter klepetu s prodajalci. Okrepljeni z novimi znanji, izkušnjami in idejami se bomo v prihodnjih mesecih lotili reševanja izzivov z NEET mladimi.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar