Strani

ponedeljek, 5. december 2016

V čevljih slovenskih seniorjev

Naslov za predstavitev do sedaj opravljenega dela v Sloveniji je spodbudila predavalnica v Shrewsburyju, kjer smo preživeli 5 dni, ko smo se udeležili seminarja za krepitev sposobnosti seniorjev. Kot pozdrav v zanimiv in kreativen teden, ki smo ga preživeli s seniorji iz Italije, Francije in Romunije, so nas pričakale fotografije čevljev z imeni in izjavami študentov. Izjave kot so "Da bi imeli nekaj, česar nikoli niste imeli, morate narediti nekaj, kar še nikoli niste naredili." in "Ne potrebuješ zmeraj načrta. Včasih moraš le globoko vdihniti, zaupati, se prepustiti in videti, kaj se bo zgodilo", so bile idealno vodilo za naše nadaljnje delo.

V projektu smo najprej izbrali seniorje, nato pa začeli vabiti še mlade, ki niso vključeni v šolanje ali niso zaposleni, da se nam pridružijo na poti vzajemnega učenja in podpore. Pri tem smo za pomoč prosili razne organizacije, ki so dnevno v kontaktu z mladimi. Na tej avanturi samo-raziskovanja in raziskovanja priložnosti so se nam pridružile 3 seniorke in 4 mladi. Med razpravo na našem prvem srečanju v juniju 2016 smo se odločili, da bomo uporabili različne načine sodelovanja kot so skupinska srečanja, individualna srečanja, delo enega seniorja z več mladimi, delo dveh seniorjev z enim mladim – odvisno od izzivov in situacije.

Medtem, ko je bilo prvo srečanje namenjeno spoznavanju udeležencev (seniork in mladih) in raziskovanju njihovih interesov, pa je bilo drugo že namenjeno  njihovim zamislim.  Osredotočili smo se predvsem na dve interesni točki: izvajanje družbenih pobud in podjetniških zamisli. Da bi bilo srečanje čim bolj praktično, smo mladim predstavili mlado podjetnico z neobičajno poslovno idejo, ki izhaja iz njenega hobija, ki jim je predstavila svojo poslovno pot ter odgovarjala na njihova vprašanja. Na naslednjem srečanju smo ponovno raziskovali družbene inovacije in socialno ekonomijo ter obiskali nekatere lokalne socialne podjetnike, ki so predstavili svojo zgodbo. Namen omenjenih srečanj ni bil le predstavitev informacij in podjetništva, temveč mladim prikazati, da je vse mogoče, če si motiviran in pripravljen začeti. V tem času so se tri mlada dekleta, ki so bila vključena v projekt, zaposlila, četrta pa je dokončala svojo e-knjigo, s katero želi prispevati k reševanju družbenih problemov na področju pravic živali in nestrpnosti v družbi. V tem času se je skupini pridružil nov član iz drugega dela Slovenije. 
Po vseh teh skupinskih in nekaj individualnih srečanjih lahko rečemo, da imamo izjemno skupino ljudi, ki imajo izkušnje iz različnih področij in si lahko zaenkrat le predstavljamo, kaj vse bo to medgeneracijsko sodelovanje obrodilo.

Dovolite nam zaključiti s še eno izjavo iz predavalnice, ki nas je v Shrewsburyju navdušila: "Bolje je pogledati nazaj na življenje in reči: Ne morem verjeti, da sem to storil/-a", kot pa reči: "Želim si, da bi to storil/-a."

Objavila: Mateja Karničnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar