Strani

ponedeljek, 30. november 2015

Sedeti manj

Če je vaše delo podobno delu, ki ga opravljamo na eim, Centru razvoja človeških virov, to pomeni,  da pogosto sedite od 8 do 12 (ali celo več) ur na dan. Pri tem pa se je potrebno zavedati, da četudi trdo delo skoraj vedno vodi do poslovnega uspeha, pa ima celodnevno sedenje za mizo lahko tudi negativne posledice.

V zadnjem času je veliko raziskav opozorilo na nevarne učinke dolgotrajnega sedenja. Nemška raziskava je pokazala, da je preveč sedenja prav tako nevarno kot kajenje – povečuje tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca in ožilja ter tudi nekatere oblike raka. Tveganje se dejansko poveča z vsakim dvournim obdobjem sedenja.

Druga raziskava objavljena v The Journal of National Cancer Institute potrjuje, da je lahko prekomerno sedenje usodno, saj poveča tveganje za raka na črevesju za 24%, raka maternice za 32% in raka na pljučih za 21%. Zares slaba novica pa je, da tudi telovadba ne zmanjša negativnih učinkov prekomernega sedenja.

Naša telesa niso bila ustvarjena za celodnevno sedenje za mizo in računalnikom. Številne statistike kažejo, da sedenje negativno vpliva na naš obtok, dihanje, telesno držo, težave s hrbtenico ter mnoga druga obolenja. Če k temu prištejemo še nepravilno prehrano in debelost, so učinki še slabši. Če dodamo še duševni vidik, spoznamo, da pomanjkanje gibanja povečuje utrujenost, zmanjša osredotočenost, poveča stres in zmanjša produktivnost.

Nekaj nasvetov za vključitev gibanja v vaš vsakdan:

Spremenite način kako sedite
Nov način sedenja, ki se imenuje gibajoče se sedenje, vam lahko pomaga, da se gibate in kurite kalorije na delovnem mestu. Posebni, nagibajoči se stoli omogočajo poskakovanje, premikanje in 'guganje', obenem pa vam pomagajo, da ohranite pravilno držo. Gibanje med sedenjem ima kumulativni učinek na zdravje in hkrati izboljšuje razpoloženje, sprošča ter nas napolni z energijo. Torej so ti stoli kot nalašč za sodobno delovno mesto.

Hodite, medtem ko govorite
Sprehajajte se po pisarni, ko opravljate telefonske klice. To vas bo sprostilo in vzpodbudilo ustvarjalnost.

Gibajte se vsako uro
Na mobilnem telefonu si nastavite opomnik ali alarm, da vas vsako uro opomni, da se pretegnete, sprehodite do tiskalnika ali pa greste po vodo.

Vzemite si 10-minutne odmore za vadbo
Ko smo v službi, težko najdemo čas za 30-minutno vadbo ali pa za obisk fitnesa. Namesto tega poskusite izvajati različne vaje za mizo v 10-minutnih intervalih. Lahko na primer naredite 50 počepov, 100 krat zamahnete z rokami naprej in 100 krat nazaj, napravite 10 do 15 sklec naslonjeni na mizo…

Spremenite svoje vedenje
Najdite načine za vadbo brez velikega napora oziroma, da bi preveč spreminjali vaše dejavnosti. Parkirajte avto na začetku parkirišča in se od tam sprehodite. Namesto dvigala uporabite stopnice, kadar potrebujete dokumente se vstanite in jih vzemite, ne pa se do njih zapeljati s stolom ali pa se sprehodite do sodelavca namesto, da mu pošljete e-pošto. 

Dejstvo je, da uspešno podjetje oz. organizacija temelji na zdravih delavcih, ki delajo v spodbudnem okolju. Na eim, Centru razvoja človeških virov med drugim izvajamo programe za promocijo zdravja na delovnem mestu, kjer lahko pridobite znanja, ki bodo prispevala k boljšemu počutju in zdravju delavcev, s čimer se zmanjšajo izostanki od dela, poveča motivacija, izboljša produktivnost, zmanjša fluktuacija zaposlenih in izboljša pozitivna in skrbna podoba. Več informacij o programih, ki jih izvajamo si lahko preberete v brošuri.

Želimo vam prijetno branje in veliko zdravja na delovnem mestu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar