Strani

ponedeljek, 7. december 2015

Potencial starejših


Starejši imajo bogate izkušnje in spretnosti, ki so na trgu dela še zmeraj zelo iskane. Podjetniki kot so Warren Buffett (85), Rupert Murdoch (84) in Richard Branson (65) so kljub temu, da so že presegli leta za upokojitev še zmeraj zelo uspešni in priljubljeni. Tako lahko razumemo, zakaj mediji trdijo, da so 80-ta nova 50-ta. 

Naše izkušnje iz usposabljanj za starejše (bodisi za iskalce zaposlitve, bodisi za zaposlene v podjetjih) kažejo da, kljub temu, da je diskriminacija starejših delavcev prepovedana, veliko starejših raje priredi življenjepis, da bi tako imeli več možnosti za  zaposlitveni razgovor. Tudi v marsikaterem podjetju se žal zgodi, da starejše delavce postopoma izključujejo iz pomembnih procesov, in jih tudi v glavnem ne  vključujejo v usposabljanja za pridobivanje kompetenc, ter jih raje pustijo,  da čakajo na upokojitev.

Bogate izkušnje
Medtem, ko so bogate izkušnje zelo cenjene, pa se delodajalci starejšim delavcem raje izogibajo. Malcolm Gladwell je trdil, da je potrebnih 10 000 ur prakse, da bi določeno spretnost osvojili. Zaradi bogatih izkušenj je delavec zagotovo vreden več na koncu svoje kariere kot na začetku, vendar se kljub temu večina delodajalcev obnaša kot, da izkušnje začnejo izgubljati vrednost, ko je delavec starejši od 50 let.

V ZDA so ljudje starejši od 80 let najhitreje rastoča starostna skupina in raziskave so pokazale, da se le-ti bolje počutijo in so srečnejši, če imajo priložnost za delo, pa čeprav kot prostovoljci. Lep primer tega je ameriška Vite Needle Company, kjer je povprečna starost zaposlenih 75 let -  krajši film o tem podjetju si lahko ogledate pod tem zapisom. Gospodarstvo pri nas, pa tudi drugod po svetu, izgublja veliko denarja, ker ne izkorišča bogatega znanja in izkušenj starejših delavcev.

Boljše vodenje podjetij
To še posebej velja za start-upe, ki so znani po zaposlovanju mladih delavcev. 27% zaposlenih v podjetjih, ki delujejo manj kot 5 let, je starih med 25 in 34 let. Zavedati se je potrebno tudi, da je za ta podjetja značilna visoka stopnja neuspeha, saj jih kar 90% ne uspe in eden izmed glavnih razlogov za to je ravno neizkušenost ustanoviteljev. Analiza 101 propadlih start-upov je pokazala, da so razlogi predvsem v pomanjkanju poznavanja trga in nepravilno zastavljenih poslovnih modelih. Starejši ljudje z veliko izkušnjami iz poslovnega sveta lahko mnogokrat pomagajo pri pomembnih odločitvah za nova in rastoča podjetja.   

''Staromodne'' vrednote so še vedno cenjene
Starejši delavci, pa četudi niso iz podjetniških voda, so skozi kariero razvili ogromno spretnosti. Morda niso tako vešči pri ravnanju z družbenimi mediji ali računalniškim programiranjem, imajo mnogo spretnosti, ki so zaželene. Business Insider je razkril, da so starejši delavci bolj pripadni, imajo dobro razvite vodstvene sposobnosti ter poznajo mnogo uveljavljenih strokovnjakov, s katerimi lahko sodelujejo.

Staromodne vrednote starejših delavcev lahko okrepijo kulturo podjetja, še zlasti v nestabilnem okolju v katerem so startupi. V Economistu je bilo zapisano, da se vrednote kot so potrpežljivost, varčnost in zaupanje gojijo skozi celotno življenje. Danes lahko prav te vrednote pomagajo startupom pri tem, da ta lažje prenesejo nihanja na trgu in ohranjajo dragocene delavce.

Ko je leta 2008 podjetja prizadela gospodarska kriza, so družinska podjetja najlažje prenašala recesijo, ki je sledila, in so se v večini primerov uspela izogniti odpuščanju zaposlenih. Mnogi smatrajo, da so razlogi za to predvsem v tem, ker so imela ta podjetja zaposlene tudi izkušene ljudi starejših generacij, kateri so znali prebresti težavne okoliščine, v katerih so se znašli. Za družinska podjetja je značilna tudi dobro razvita notranja kultura in vrednote, ki omogočajo, da zaposleni čutijo podporo tudi v težkih časih.

Strast do dela
Startupi imajo večinoma omejene proračune, zato večinoma iščejo ljudi, ki delajo zaradi tega, ker jih to osrečuje in ne le zaradi dobrega plačila. V praksi se strast do dela pripisuje le mladim, po drugi strani pa ta strast lahko opisuje upokojeno osebo, ki si preprosto želi nekaj zanimivega početi.

Zadovoljstvo, ki ga pridobimo iz izkušenj, se dejansko povečuje z leti in tako lahko mentorstvo pomaga, da starejši živijo bolj izpopolnjeno življenje. To je koristno tudi za podjetja kot so Michellin, General Mills in Boeing, ki ponujajo možnosti starejšim z veliko izkušnjami, da so mentorji mladim delavcem.

Čeprav so to zanimivi projekti, so daleč od realnega poslovnega sveta. Kaj, če bi upokojeni imeli večjo neposredno vlogo pri usmerjanju strateških pobud podjetij? Upokojenci bi lahko bili zaposleni v podjetju za krajši delovni čas, lahko bi za nižje stroške svetovali podjetnikom, ki so na začetku svojih karier, ali pa v neformalnih srečanjih enkrat mesečno novo zaposlenim pomagali pri razvoju njihovih karier. Možnosti za vključevanje sposobnih upokojencev je torej ogromno.

Dokler se bodo podjetja izogibala koriščenju tega bogatega vira znanja, bodo prav ona kot tudi celotno gospodarstvo veliko izgubila. Žal bodo s tem prikrajšani tudi starejši.





Ni komentarjev:

Objavite komentar