Strani

ponedeljek, 14. december 2015

Kako obdržati najboljše zaposlene

Zavzeti zaposleni so ključnega pomena za uspeh podjetja, zato se moramo zavedati, da se naše delo ne konča z zaposlitvijo odličnega delavca, temveč je potrebno ves čas spodbujati in izvajati aktivnosti razvoja zaposlenih, od razvoja kompetenc do nagrajevanja in si prizadevati obdržati najboljše delavce.

Raziskava, ki jo je izvedel BambooHR, kaže da je najpogostejši vzrok za nezadovoljstvo s službo premalo priložnosti za napredovanje. Čeprav želimo najboljšim zaposlenim zvišati plačo in jim omogočiti napredovanje, pa vendar nimamo zmeraj možnosti za to, ni dovolj sredstev za zvišanje plače ali pa ni na voljo ustreznega delovnega mesta. Kaj lahko stori vodja? Zaposlenim lahko omogoči, da obstoječe delovno mesto prilagodijo svojim potrebam in željam. V nadaljevanju lahko spoznate nekaj strategij za ohranjanje najboljših zaposlenih v vašem podjetju.

Spodbudite zaposlene, da nenehno redefinirajo svoje delovno mesto
Mnogokrat zaposlene opis njihovih delovnih nalog omejuje, opravljajo naloge, katerih so naveličani ali pa jih preprosto ne marajo. Zaposlene je potrebno spodbuditi, da razumejo opis delovnih nalog kot nedokončen, in da ga lahko opravljanje določenih nalog prilagajajo svojim zmožnostim in potrebam. Na ta način bodo bolj zavzeti in odgovarjali na potrebe podjetja, hkrati in predvsem pa bodo izrabljali tudi svoje potenciale. Spodbudite jih, da sanjajo, da si postavijo višje cilje in jim dovolite, da razmišljajo o opisu delovnega mesta kot o izhodiščni točki in ne kot dokončni.

Zaposleni naj napišejo seznam delovnih nalog, ki jih želijo opravljati
Izkažite zanimanje za razvoj svojih zaposlenih. Zaprosite jih, da ustvarijo seznam delovnih nalog, ki jih ne razumejo kot delo. Delo, ki poudarja njihove prednosti in sposobnosti, se običajno ne zdi kot delo. Delo, ki zaposlene navdihuje, je seveda zanje manj utrujajoče, jim da občutek samozavesti in zato bodo zanj pripravljeni nameniti več časa, energije ter zbranosti. Že samo to, da pokažete zanimanje, zaposlenim da občutek, da jih cenite.  

Pomagajte vašim zaposlenim izraziti njihove prednosti
Morda ni realno črtati vse delovne naloge, ki utrujajo vaše najboljše zaposlene, vendar pa jim lahko pomagate določene delovne obveznosti prilagoditi tako, da poudarijo njihove prednostim. Vprašajte svoje zaposlene, katere manjše spremembe pri posameznih nalogah bi vpeljali, da bi opravljanje nalog bilo bolj po godu njihovim spretnostim.   

Spodbudite jih, da sodelujejo
Ljudje so edinstveni posamezniki, ki uživajo v različnih vrstah dela. Prosite jih, da sodelujejo s sodelavci, ki imajo različna znanja in interese. Ta korak se vam morda zdi rahlo nenavaden. Obstaja določena miselnost, ki temelji na tem, da bi naj si vsi prizadevali biti dobri na vseh področjih. Prosite jih, da navedejo tri najtesnejše sodelavce. Na katerem področju so ti dobri in kaj so za njih največji izzivi? Kje jim lahko vaši najboljši zaposleni priskočijo na pomoč? In kako lahko ti sodelavci pomagajo njim?

Če ne veste, pri katerih delovnih nalogah zaposleni najbolj uživajo, jih vprašajte
Večina zaposlenih domneva, da njihov vodja ve, na katerih področjih se najbolje znajdejo. Če vam vaši najboljši zaposleni ne bodo dali vedeti, kakšno delo jih motivira, jim boste morda dodelili naloge, za katere boste mislili, da jim ležijo ali pa takšne naloge, katerih se sami ne bi želeli opravljati. Da bi se izognili nezadovoljstvu vaših najboljših zaposlenih, jih prosite, da vam podajo primere delovnih nalog, ki bi jih želeli opravljati.

Preizkusite kakšno izmed opisanih strategij pri naslednjem pogovoru z najboljšimi zaposlenimi. Kmalu boste opazili, kako se izboljšuje njihova motiviranost in zagnanost za delo. Se pa pomena kakovostnega in motiviranega kadra za uspeh podjetja zavedamo tudi pri nas. Na tem področju izvajamo programe, ki so namenjeni izboljšanju kompetenc zaposlenih, kakor tudi motivaciji in dobremu počutju na delovnem mestu. Vabimo vas, da stopite stik z nami in skupaj poščemo dobro rešitev za vaše podjetje in vaše zaposlene.


Ni komentarjev:

Objavite komentar