Strani

sreda, 23. december 2015

Novoletne zaobljube

Zakorakali smo že v drugo polovico veselega decembra in se znašli v vrtincu dogajanj, nakupovanj in zaključkov vseh vrst. Se pa nezadržno približujemo tudi začetkom: začetku novega leta in še kakšnim drugim, ki jih radi ubesedimo v novoletnih zaobljubah. Jih tudi vi zapišete oziroma sklepate, ali pa ste nad njimi že obupali? Veliko ljudi namreč obupa, ko leto za letom sklepa zaobljube, ki se jih držijo kvečjemu kakšen teden ali mesec.

Ste se kdaj vprašali zakaj se to dogaja? Na koncu koncev imamo pri zaobljubah vendar najboljše namene in tudi čas ne more biti boljši (novo leto - nov začetek). Težava morda tiči v tem, da zaobljubam posvečamo preveliko pozornosti in se tako znajdemo pod pritiskom. Velikokrat se pri tem preveč osredotočimo na »kaj«, namesto na »kako«, ali na »je to realno in dosegljivo«, kar lahko vodi v neuspeh.

Pogosti napaki, ki jih delamo preden oblikujemo svojo zaobljubo sta, da se ukvarjamo s tem, »kaj bi naj« naredili in ne »kaj res želimo« narediti oziroma doseči. Še huje je, da se osredotočimo na to »kaj bi želeli nehati«, namesto na »kaj želimo začeti« (npr. »Kaj naj to leto naredim?«, »S čim bi moral prenehati?«, »Kaj drugi predlagajo, da naredim?«).

Če želite uspeti pri katerikoli spremembi, si jo morate resnično želeti. Če ne boste resno razmislili o tem, lahko novo leto pričnete z zaobljubo, kateri ne boste popolnoma predani. Brez tega pa niste motivirani za njeno uresničevanje in boste obupali pred prvo oviro. Torej, naj bodo vaše novoletne zaobljube odgovor na to, kaj resnično želite spremeniti in kako boste to dosegli. Pri tem pa lahko potegnemo tudi vzporednico s poslovnim svetom, kjer novoletne zaobljube pravzaprav zapišemo v letne načrte dela. Tudi ti naj bodo uresničljivi in odgovor na »kako«!

Jaz se bom za začetek odločila za več smeha in časa za kreativnost, kako, pa naj ostane moja skrivnost :).

Objavila: Mateja Karničnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar