Strani

četrtek, 6. oktober 2016

Kako najti službo s pomočjo LinkedIna

V teh dneh na trg dela vstopajo nove generacije dijakov in študentov, ki so zaključili z izobraževanjem in iščejo svojo prvo zaposlitev. Za te generacije velja, da jim je uporaba sodobnih tehnologij in spletnih omrežij blizu in prav LinkedIn je spletno omrežje, ki je namenjeno mreženju na poklicni ravni. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj uporabnih nasvetov o tem, kako uporabiti LinkedIn pri iskanju zaposlitve, seveda pa lahko te nasvete preizkusijo tudi tisti, ki pripadajo izkušenejšim generacijam. 


Predstavite se celovito
Uporabljajte svoje ime in priimek in ne uporabljajte morebitnih vzdevkov. Dodajte sliko, ki naj bo primerna in profesionalna, kar pomeni, da se izogibajte slikam, ki vas kažejo v bolj “sproščeni” luči, kar je bolj primerno za druga omrežja, kot je npr. Facebook. Sledi vaša predstavitev kjer mora biti opis vaših delovnih izkušenj naveden jasno, verodostojno in jedrnato. Kljub morebitnim bogatim izkušnjam se potrudite, da opis ne bo predolg, saj večina ne želi brati dolgih spisov.

Mrežite se
Priporočljivo je, da zberete vsaj 500 kontaktov, saj takrat LinkedIn zapiše na vašem profilu "500+", kar nakazuje na široko mrežo poznanstev. Tega seveda ne morete dobiti v kratkem in pri zelo aktivnih profilih traja kakšno leto, da dosežejo to številko.

Povezujte se s sodelavci, poslovnimi partnerji, znanci, člani iz iste LinkedIn skupine itd. Glede povezav z ljudmi, ki jih ne poznate je tako, da bi se naj v osnovi na LinkedInu povezovali le tisti, ki se tako ali drugače poznajo. Pa vendar je to povsem odvisno od tega, kaj želite pridobiti s svojim LinkedIn profilom. Kakorkoli gre tu za povezave in ne prijatelje in je priporočljivo, da ne ignorirate zahtev po kontaktu od ljudi, ki jih sicer ne poznate. Kdo ve, kdaj bo ravno ta oseba imela pravo priložnost za sodelovanje z vami.

Včlanite se v skupine
Podobno kot na Facebooku se je tudi na LinkedInu možno včlaniti v različne skupine. Priporočljivo je, da se včlanite vsaj v 50 skupin, ki pa naj bodo relevantne s tem, s čimer se ukvarjate oz. vas zanima. 

Pridobite priporočila (endorsement)
Poskusite pridobiti čim več priporočil s strani vaših stikov. Tako imenovani "endorsi" potrdijo vaše izpostavljene izkušnje in lastnosti ter jih naredijo veliko bolj verodostojne. Še bolje pa je, da vam kdo tudi napiše dejansko priporočilo, kar ima še močnejšo veljavo.

Naredite podatke dostopne
Ne skrivajte podatkov - če vas bo nekdo želel kontaktirati, ima najverjetneje za vas poslovno priložnost, predlog za sodelovanje ali kakršnokoli drugačno informacijo, ki vam lahko koristi na vaši karierni poti. Zato objavite e-naslov, ki ga redno pregledujete, načeloma lahko objavite tudi telefonsko številko.

Bodite aktivni
Da boste opaženi, boste morali biti aktivni, komunicirati, se pridružiti debati, objaviti kakšno zanimivo vsebino in podobno. Nikakor ne bo zadostovalo, da boste izpopolnili vaš profil, potem pa vsake toliko preverili, kaj je novega. Po nekaterih raziskavah so najbolj vidne vsebine, ki so objavljene na med 11. in 15. uro.

Vas delo v določenih podjetjih še posebej zanima?
Potem jih poiščite na LinkedInu in jim pričnite slediti. Tako boste na tekočem z aktualnimi informacijami o podjetju, prav tako podjetja, ki se poslužujejo LinkedIna, pogosto ravno tu najprej objavijo prosta delovna mesta in morebitne nove priložnosti za sodelovanje. Nič ni narobe, če se izpostavite tako, da se vključite v debate na njihovi strani - seveda mora biti vaše pisanje profesionalno in nikakor žaljivo / posmehljivo.

LinkedIn profil povežite z ostalimi socialnimi mediji
Če imate profil še na drugih socialnih omrežjih kot recimo na Twitterju in/ali pišete blog, potem je smiselno, da vsebine, ki se vam zdijo zanimive, delite tudi na Twitterju ali vašem blogu.

Uredite URL naslov vašega profila
V profilu lahko lepo uredite vaš URL naslov, da ne vsebuje številk (te vam LinkedIn dodali samodejno, ko ustvarite profil), temveč vaše ime in priimek ali vsaj končnice (npr: linkedin.com/in/jnovak).

To povsem enostavno uredite tako, da greste na svoj profil oz. kliknete Edit profile. Pod vašo sliko boste našli vaš obstoječi naslov, zraven pa je gumb Edit, kjer nato poljubno spremenite povezavo do vašega profila na LinkedInu.

Upamo, da vam bodo zgornji nasveti v pomoč pri iskanju zaposlitve.


Ni komentarjev:

Objavite komentar